Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
ENI nr:2303745.
ScheepstypeSleeptankschip.
Bouwjaar1925.
BouwwerfScheepswerf Gebr. Pot in Bolnes.
Afmetingen38.50 x 5.00 x 2.22.
Tonnage / Inhoud318 /
Aantal Tanks6, voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit80 m³ per uur stoompomp.
EigenaarVereenigde Tankreederij NV in Rotterdam. 
BijzonderhedenIn 1961 omgebouwd tot motortankschip middels een 170 pk Schottel Roerpropellor. 
LevensloopGebouwd in opdracht van Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam en als sleeptankschip ESCOTIA in de vaart gebracht. Op 15-06-1959 verkocht aan de Vereenigde Tankreederij NV in Rotterdam en als VELTUM in de vaart gebracht. In 1961 omgebouwd tot motortankschip. Op 02-04-1971 verkocht aan Internautic NV in Gouda en hernoemd in ONDERNEMING 6. Op 29-07-1975 ingebracht in de Vof Olie- en Proviandhandel ’De Onderneming’ en niet hernoemd. In 1984 ingebracht Wizo BV in Berschenhoek en niet hernoemd. In 1985 ingebracht in de Handel- en Transport in Olieproducten Julianasluis BV in Gouda en niet hernoemd. Daarna onbekend.
Schippersvrouw Antonissen met haar twee kinderen op het roefdekje van de ESCOTIA. Foto: Archief Arie Lentjes.

Schippersvrouw Antonissen met haar kinderen op het roefdekje van de ESCOTIA. De ingang naar de roef bevindt zich voor de stuurhut. Deze foto werd in 1952 gemaakt in de haven van Straatsburg. Foto: Archief Arie Lentjes.

Het sleeptankschip ESCOTIA, wachtend op reisje naar Basel in de Zuidhaven van Straatsburg. Archief: Arie Lentjes.

Het sleeptankschip ESCOTIA, wachtend op reisje naar Basel in de Zuidhaven van Straatsburg. Archief: Arie Lentjes.

Het motortankschip VELTUM op Steiger 4 bij BP Botlek in de Derde Petroleumhaven. Later werd dit steiger overvaren door een zeeboot en uit gebruik genomen,  Foto: Archief British Petroleum - met dank.

Het motortankschip VELTUM op Steiger 4 bij BP Botlek in de Derde Petroleumhaven. Later werd dit steiger overvaren door een zeeboot en uit gebruik genomen. Het mag duidelijk zijn dat op de VELTUM geen ruimte meer was voor een gezin. Foto: Archief British Petroleum – met dank.