Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
ENI nr:3010870.
ScheepstypeMotortankschip – N/open.
Bouwjaar1943. 
BouwwerfScheepswerf Boot in Alphen a/d Rijn. 
BouwnummerOnbekend. 
Tonnage/Inhoud214. 
Afmetingen38.35 x 4.63 x 2.15. 
Voortstuwing150 pk Industrie, type: 3 VD 6A, 330 omw/min, motornummer: 3270.
Aantal Tanks6, voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit80 m³ per uur motorpomp + 80 m³ stoompomp. 
BunkergiekOnbekend. 
EigenaarVereenigde Tankreederij NV in Rotterdam. 
BijzonderhedenEx TK 520. Dit schip is afkomstig uit een serie van 24 schepen die gedurende de oorlogsjaren voor de Duitse bezetter werd gebouwd. Deze schepen kregen de naam TK met een nummer. Volgens het nu geldende inzicht zouden deze schepen zijn bestelt in opdracht van de Kriegsmarine en waren de zij bestemt voor het bunkeren van onderzeeboten. Onderzoek in de archieven van de Kriegsmarine heeft echter aangetoond dat de Kriegsmarine nooit opdracht heeft gegeven tot de bouw van deze schepen. Een andere, en wellicht meer plausibele optie is dat de opdracht is gekomen van het Duitse Transportministerium in Berlijn en dat de schepen bestemt waren voor het transport van ruwe olie uit het olieveld van Schoonebeek.
Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had de Bataafsche Petroleum Maatschappij (= Koninklijke Shell) in het Drentse Schoonebeek een groot olieveld gevonden. Bij het uitbreken van de oorlog was de Bataafsche nog druk bezig dit rijke olieveld in gebruik te nemen, en ging hierna na mei 1940 – weliswaar onder Duitse controle – mee door. Het is niet ondenkbaar dat het Duitse Transportministerium ondertussen een vloot van tankscheepjes liet bouwen om de gewonnen olie uit dit veld, via het Schoonebeeker Diep naar Coevorden te brengen. In Coevorden zouden deze kleine scheepjes kunnen worden overgeslagen in grotere schepen, die via het Stieltjeskanaal de rest van Nederland (en daarmee ook Duitsland) konden bereiken. Toen eenmaal bleek dat het Schoonebeeker Diep ongeschikt was voor het transport per schip werd er overgeschakeld op het transport per spoor en kwamen de bedoelde schepen vrij voor andere doeleinden. Zij zijn daarna over heel Europa verspreid geraakt en een aantal van hen zou wellicht gebruikt kunnen zijn voor het bunkeren van onderzee-boten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van deze schepen teruggevonden in havens langs de Middellandse Zee. Zij werden door de Nederlandse regering als oorlogsbuit in beslag genomen en in een sleep naar Rotterdam gebracht. Eenmaal in Rotterdam aangekomen bleken er twee schepen onderweg gezonken te zijn. Op 28-04-1949 in eigendom gekomen van de Staat der Nederlanden (Bureau Herstelbetalingen en Reparatie Goederen) en via het Nederlandsch Beheerinstituut verdeeld over verschillende Europese rederijen. Een groot deel van de schepen kwam zo in handen van de Schweizerische Reederei (Rote Schweiz) in Basel en werden als CISALPINA met een nummer in de vaart gebracht. Eèn schip werd op 15-07-1949 naar de Vereenigde Tankreederij verkocht en als VUGHT in de vaart gebracht.In 1975 hermotoriseerd met 185 pk Daf, motornummer: F 21581 en voorzien van een 100 pk Daf kopschroef. In 1994 verbouwd en voorzien van een nieuwe achterroef en stuurhut.
LevensloopOp 15-07-1949 aangekocht door de Vereenigde Tankreederij NV in Rotterdam en als VUGHT in de vaart gebracht. Op 06-04-1971 verkocht aan Onderneming BV in Gouda en hernoemd in ONDERNEMING III. In 19?? overgeschreven naar Julianasluis BV in Gouda en hernoemd in ONDERNEMING 3. In 2002 verkocht aan Martignoni Slop Disposal BV in Zwijndrecht en hernoemd in TETRUMA 3. Anno 2014 in de vaart.

 

Het motortankschip VUGHT op de helling bij HVO in Vlaardingen. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Het motortankschip VUGHT voor groot onderhoud op de helling bij Scheepswerf Niehuis & Van den Berg in Pernis. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Het motortankschip VUGHT, .... Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Het motortankschip VUGHT, afvarend op de Waal. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Het motortankschip VUGHT, opvarend aan de Loreley. Foto: Collectie Arie Lentjes.

Het motortankschip VUGHT, opvarend aan de Loreley. Foto: Collectie Arie Lentjes.

Het motortankschip VUGHT, opvarend in het gebergte. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Het motortankschip VUGHT, opvarend in het gebergte. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Laatst gewijzigd