Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
ENI nr:2311971. 
ScheepstypeMotortankschip – type N/open. 
Bouwjaar1961. 
BouwwerfScheepswerf De Groot & Van Vliet NV in Slikkerveer. 
Bouwnummer362. 
Tonnage/Inhoud822 /  
Afmetingen72.98 x 8.61 x 2.45.
Voortstuwing470 pk Kromhout, type 6 FD 240, motornummer: 17365. 
Aantal Tanks8, voorzien van stoomspiralen en een Clayton verwarmingsketel. 
PompcapaciteitOnbekend. 
BunkergiekJa. 
EigenaarVereenigde Tankreederij NV in Rotterdam. 
BijzonderhedenIn 1975 overgemeten naar een diepgang van 2.79 en 832 ton. In 1976 verlengd naar 79.83 meter en 1173 ton met 12 tanks. In 1983 hermotoriseerd met 500 pk Caterpillar, type 3412 Di-Ta, motornummer: 60 M 01670. Tevens voorzien van een 350 pk kopschroef. Overgemeten naar 1179 ton. Vanwege problemen met de hoofdmotor in 1987 opnieuw hermotoriseerd met 500 pk Caterpillar, type 3412 Di-Ta, motornummer: 60 M 02924.  
LevensloopOp 11-02-1965 als VOERENDAAL in de vaart gekomen. Op 19-11-1993, in het kader van de ’oud voor nieuw regeling’ als slooptonnage verkocht verkocht aan Scheepsmakelaar Euromaritime (Galle) BV in Terneuzen en daarna doorverkocht naar een onbekende scheepssloperij. 

 

Een door de KLM gemaakte luchtfoto van Scheepswerf De Groot & Van Vlet in Slikkerveer met op de helling de VOERENDAAL in aanbouw. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Een door de KLM gemaakte luchtfoto van Scheepswerf De Groot & Van Vlet in Slikkerveer met op de helling (midden van de foto) de VOERENDAAL in aanbouw. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

11-05-1965, de doop van het motortankschip VOERENDAAL. Helaas hebben we niet kunnen achterhalen wie de doopvrouwe van de VOERENDAAL was. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

11-02-1965, de doop van het motortankschip VOERENDAAL. Helaas hebben we niet kunnen achterhalen wie de doopvrouwe van de VOERENDAAL was. Mocht iemand nog weten wie deze dame is dan horen wij het graag. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

De stapelloop van de VOERENDAAL op 12-02-1965. Foto: H. Hoveling - met dank.

De stapelloop van de VOERENDAAL op 11-02-1965. Foto: H. Hoveling – met dank.

Een kijkje in het bemanningsverblijf/annex keuken van de VOERENDAAL. Hoewel de inrichtinf thans heel spartaans aandoet was het in 1965 state of the art.

Een kijkje in het bemanningsverblijf van de VOERENDAAL. Hoewel de inrichting nu spartaans aandoet hoorde je er in 1961 niemand over klagen. In die jaren hadden heel wat scheepsbemanningen bij andere rederijen het veel slechter. Juist de voorzieningen voor de bemanningen waren een belangrijke reden om bij de VT te gaan varen.

Het motortankschip VOERENDAAL tijdens haar technische proefvaart in 1961.

Het motortankschip VOERENDAAL tijdens haar technische proefvaart in 1961.

Het motortankschip VOERENDAAL in een sluis op de Main. Foto± Varenigde tankrederij.

Het motortankschip VOERENDAAL in een sluis op de Boven-Rijn. Foto± Verenigde Tankrederij.

In 1971 kreeg de VOERENDAAL een zware aanvaring. Wie iets meer weet van deze aanvaring mag zich melden. Foto: Verenigde Tankrederij.

In 1971 kreeg de VOERENDAAL een zware aanvaring. Wie meer van deze zware aanvaring in 1971 weet te vertellen; laat het ons weten. Foto: Verenigde Tankrederij.

De VOERENDAAL in het dok. De schade is op deze foto zeer duidelijk. Foto: Verenigde Tankrederij.

De VOERENDAAL in het dok. De schade is op deze foto zeer duidelijk zichtbaar. Aan bakboordzijde is het schip bijna tweemaal zo breed geworden. Foto: Verenigde Tankrederij.

De VOERENDAAL na een zware aanvaring gedokt. De schade is aanzienlijk. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

De VOERENDAAL gedokt. De schade is nog altijd aanzienlijk, maar al reeds gedeeltelijk hersteld.  Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

De VOERENDAAL na een zware aanvaring gedokt. De schade is aanzienlijk. Alleen het dek zelf moet nog worden dichtgelegt. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

De VOERENDAAL gedokt. De schade is nog altijd aanzienlijk maar de reparatie is hier al zover gevorderd dat alleen de zij en het dek zelf nog moeten worden gerepareerd  Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

De VOERENDAAL na een zware aanvaring Op deze foto is goed de schade aan dek te zien, Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Op deze foto is nog altijd goed de schade  bovendeks te zien, Ook in de zij zit nog een flinke knik. Nogmaals; wie meer over deze aanvaring kan vertellen is van harte uitgenodigd. Foto: Archief Verenigde Tankrederij.

Het motortankschip VOERENDAAL, aan het bunkeren langszij de NEDLLOYD WISSEKERKE.

Oude tijden herleven. Het motortankschip VOERENDAAL, tijdens een bunker langszij de NEDLLOYD WISSEKERKE. Deze foto is gemaakt ergens tussen 1987 en 1988 (na de verlenging van de VOERENDAAL). Foto Collectie Danny Reine – met dank.

Het motortankschip VOERENDAAL.... Foto: Collectie I. Huitema.

Het motortankschip VOERENDAAL voor een bunker in de Achtste Petroleumhaven. Foto: Rick van der Ent.

Laatst gewijzigd