Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
ENI nr:2300626.
ScheepstypeMotortankschip – N/open.
Bouwjaar1926.
BouwwerfVan der Giessen in Krimpen a/d IJssel.
Bouwnummer576.
Tonnage/Inhoud203 /
Afmetingen36.56 x 5.58 x 1.95.
Voortstuwing80 pk Brons.
Aantal Tanks8.
Pompcapaciteit100 m³ p/u motorpomp.
LosgiekUitgerust met een 4 duims losgiek.
EigenaarVereenigde Tankreederij NV in Rotterdam. 
BijzonderhedenIn 1951 hermotoriseerd met 100 pk Brons (bouwjaar 1937).
LevensloopGebouwd in opdracht van de NV. Mij. tot Exploitatie van den tanklichter Charlois IX (Pakhuismeesteren) in Rotterdam en als CHARLOIS IX in de vaart gebracht. Op 01-01-1933 door Pakhuismeesteren ingebracht in de Vereenigde Tankreederij en hernoemd in POORTVLIET. Op 14-10-1966 verkocht aan de Exploitatiemaatschappij J.J. Troost BV in Rotterdam. In gebruik genomen als tanklichterschip, zonder eigen voortstuwing. Geen naamsverandering bekend. Op 19-02-1976 verkocht aan Stolk’s Handelsonderneming BV in Hendrik Ido Ambacht. Voorzover nu bekend in 1983 gesloopt, maar verkoop naar het buitenland is niet uitgesloten.

 

Het motortankschip POORTVLIET, afvarend te St. Goar,

Wanneer je tegenwoordig met een schip van 135 meter, voorzien van minimaal 3000 pk, een reis naar Mannheim, Straatsburg of Basel doet, kan je het als schipper nauwelijks voorstellen dat dezelfde reizen vroeger werden gemaakt met scheepjes zoals de POORTVLIET (36 meter met 80 pk). Het duurde alleen wat langer. Hier is de POORTVLIET afvarend ter hoogte van Sankt Goar. Helaas weten we in dit geval niet waar ze heeft gelost maar het is aannemelijk dat het ergens op de Bovenrijn was.

Het motortankschip POORTVLIET, in dichte mist gestrand op een krib.

Een minder fortuinlijke plek om terecht te komen. De POORTVLIET is hier, afvarend op de Waal en geplaagd door dichte mist, gestrand op een krib.

Het motortankschip POORTVLIET, in dichte mist gestrand op een krib.

Een minder fortuinlijke plek om terecht te komen. De POORTVLIET is hier, afvarend op de Waal en geplaagd door dichte mist, gestrand op een krib.

Het motortankschip POORTVLIET, op de Nieuwe Maas in Rotterdam.

Het motortankschip POORTVLIET, waarschijnlijk op de Nieuwe Maas in Rotterdam.

Het motortankschip POORTVLIET,

Het motortankschip POORTVLIET, met op de achtergrond de werkplaatsen van Machinefabriek Bolnes v/h J.H. van Capellen in Bolnes.

 

Laatst gewijzigd