Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
ENI nr2306259.
ScheepstypeMotortankschip – type N/open.
Bouwjaar1934.
BouwwerfScheepswerf De Nieuwe Maas NV in Vlaardingen.
BouwnummerOnbekend.
Tonnage/Inhoud310 /
Afmetingen40.76 x 6.35 x 2.15.
Voortstuwing120 pk Kromhout, 3 cilinder.
Aantal Tanks10, voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit40 m³ per uur motorpomp, aangedreven door een 10 pk Kromhout hulpmotor en een stoompomp van 70 m³.
BunkergiekNee.
EigenaarVereenigde Tankreederij NV in Rotterdam.
BijzonderhedenHermotoriseerd met 150 pk Brons, type 3 TL. Motornr: 5242.
LevensloopGebouwd in opdracht van de NV Oliefactorij Pieter Bon Czn. in Zaandam en als OLIEVOS III in de vaart gekomen. Op 14-02-1963 voor 80,6 % in eigendom overgegaan naar de Vereenigde Tankreederij NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 15-03-1972 verkocht aan Vof. Firma P. Bloemers IJzer en Metaalhandel in Rotterdam. Daarna onbekend.
Het motortankschip OLIEVOS III, opvarend aan de Loreley. Foto: Budenheim - Archief Arie Lentjes.

Het motortankschip OLIEVOS III, op waterstand geladen, opvarend aan de Loreley. Foto: Budenheim – met dank. Collectie Arie Lentjes.

De OLIEVOS III, afvarend op de Nieuwe Maas. Op de achtergrond het voormalige kantoor van de Holland Amerika Lijn. Foto: Verenigde Tankrederij.

De OLIEVOS III, afvarend op de Nieuwe Maas. Het gebouw op de achtergrond, dat met de twee torentjes, is het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Tegenwoordig is het een befaamd restaurant op de ‘Kop van Zuid’, met de toepasselijke naam ‘Hotel New York ‘. Menig landverhuizer uit Europa maakte namelijk vanaf deze plek de oversteek naar New York. Foto: Verenigde Tankrederij.

De motortankschepen

De motortankschepen OLIEVOS III en VALKEVEEN langszij het stoomschip BLYDENDIJK van de Holland Amerika Lijn. De BLYDENDIJK ging in 1943 te water als TOBIAS LEAR, een door de Amerikanen gebouwd Liberty schip. Tussen 1947 en 1957 voer het als enige Liberty schip in de vloot van de Holland Amerika Lijn. Foto: Verenigde Tankrederij.