Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2001027.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1920.
Bouwwerf:Scheepswerf Gebr. Boot NV in Leiderdorp.
Bouwnummer:Onbekend.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:50.00 x 6.60 x 2.59.
Tonnage / Inhoud:601 / 666.
Aantal tanks:8, voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:80 cbm/uur stoompomp.
Eigenaar:Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam.
Zusterschepen:Geen.
Betekenis Scheepsnaam:Naar ‘Trutmundi’, de oudst bekende naam voor de Duitse stad Dortmund
Bijzonderheden:Gebouwd in opdracht van Oliefabrieken Insulinde NV in Amsterdam en als INSULINDE 1 in de vaart gekomen.
De schepen van de Oliefabrieken Insulinde NV voeren voornamelijk vanuit Amsterdam met ruwe kokosmelk, afkomstig van Java, naar de fabrieken van Simon van den Bergh en Antoon Jurgens in Rotterdam en Zwijndrecht. Toen de Oliefabrieken Insulinde NV in 1922 liquideerde nam Van Ommeren op 7 september 1922 de vloot en het werk van de ‘Insulinde’ over.
Hernoemd in TREMONIA. Voer van 1922 tot 1929 met gasolie van Rotterdam naar Dortmund voor Ölhandel W.H. Smitz GmbH in Hamburg. Na 1929 meestal actief in het transport tussen Rotterdam en Antwerpen.
Levensloop:Op 04-09-1929 overgeschreven naar de Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam en niet hernoemd.
Op 26-11-1952 overgeschreven naar Maatschappij Bierhaven NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 06-06-1955 verkocht naar Phs. van Ommeren (Hamburg) GmbH in Hamburg en hernoemd in ALTENRODE. In 1966 afgevoerd van de sterkte en aansluitend gesloopt. 
De bemanning van de TREMONIA poseert gewillig voor de fotograaf, In de stuurbak schipper J.J. Glerum. De TREMONIA is met een lading gasolie van de Belgische Shell onderweg naar Antwerpen en ligt hier in Terneuzen in de sluis. Foto: J.J. Glerum – met dank.
Het sleeptankschip TREMONIA in de sluis van Terneuzen, onderweg naar Antwerpen. Deze foto dateert uit het begin van de jaren dertig. Een tijd dat een open stuurbak met een luifeltje nog heel normaal was. Op de Zeeuwse Stromen moet een dergelijke open stuurhut niet altijd even prettig geweest zij. Foto: J.J. Glerum – met dank.
Het sleeptankschip TREMONIA na een zware aanvaring in de haven van Rotterdam. De stoomtanker OLST (ex. DAVENTRIA) is te hulp geschoten om het schip boven water te houden. Foto: Archief Arie Lentjes.