Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2304785.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1930.
Bouwwerf:Scheepswerf Van der Giessen NV in Krimpen a/d IJssel.
Bouwnummer:614.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:80.00 x 10.50 x 2.28.
Tonnage / Inhoud:1298 / 1729.
Aantal tanks:16, niet voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:150 cbm/uur Weise & Monski stoompomp.
Eigenaar:Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam.
Zusterschepen:Geen.
Betekenis Scheepsnaam:Naar de Duitse vrijstaat (thans deelstaat) Thüringen
Bijzonderheden:In 1973 omgebouwd tot bunker- winkelschip, met als ligplaats Mannheim.
Levensloop:In 1972 verkocht aan Stolk’s Handels-onderneming BV in Hendrik Ido Ambacht en niet hernoemd. In 1973 verkocht aan Shell Reederei GmbH & Co in Hamburg en hernoemd in SHELL MANNHEIM. In 1978 verkocht aan Nowag Bunkerdienste GmbH in Mannheim en hernoemd in ARCHE NOWAG. Anno 2021 in gebruik.
Crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het afgeladen sleeptankschip op de voorgrond zou de THURINGIA moeten zijn maar zeker is dit allerminst. De Shell-borden ontbreken namelijk. Achter de THURINGIA ligt echter een groot aantal lege Van Ommeren schepen wat duidt op een zeer slechte tijd. Ook de locatie van deze foto is onzeker maar alles wijst er op dat het dat het hier om de Nieuwe Maas gaat. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het algemeen plan van de THURINGIA. Collectie: H. Gruter – met dank.
Winter 1963. Het sleeptankschip THURINGIA ligt, samen met talloze motor- en sleepschepen, ingevroren in de haven van Godorf. Het is nog een hele toer voor schipper Henk Gruter en zijn zoon Henny om aan boord te komen. Foto: H. Gruter – met dank.
Winter 1963. Het sleeptankschip THURINGIA ligt, samen met talloze motor- en sleepschepen, waaronder de BOSNIA, ingevroren in de haven van Godorf. Henny Gruter poseert samen met zijn vader Henk op het voorschip. Foto: H. Gruter – met dank.
Henny Gruter poseert samen met zijn moeder Riet voor de kop van de THURINGIA. Het komt niet iedere dag dat je op deze manier gefotografeerd kan worden. Foto: H. Gruter – met dank.
Henny Gruter, samen met zijn moeder Riet, aan dek van de THURINGIA in de strenge winter van 1963 in de haven van Godorf. En ze lagen er niet alleen. Uit de Van Ommeren vloot herkennen we de motortankschepen CANTABRIA en SARINIA en een vooralsnog onbekend sleeptankschip. Foto: H. Gruter – met dank.
Ach, die arme scheepsjongen (boy) toch. Slechts tot genoegen van je collega’s gedoopt worden, meestal tijdens de passage van het Binger Loch, werd lang niet door iedereen gewaardeerd. Schipper Henk Gruter, met witte uniformpet, kijkt goedkeurend toe. Foto: H. Gruter – met dank.
De scheepsjongen (boy) van de THURINGIA zoekt verkoeling bij de Shell in Birsfelden. De beheerder van deze site weet uit ervaring hoe koud het Rijnwater ter plekke is. Uiteraard heeft deze foto geen relatie met de foto hierboven – Foto: H. Gruter – met dank.
Toen wassen nog niet vanzelf ging. Schipper Henk Gruter bediend op kundige wijze de wasketelcombinatie, welke aan dek van het sleeptankschip THURINGIA geplaatst is. Foto: H. Gruter – met dank.
Het sleeptankschip THURINGIA, met een onbekend sleeptankschip langszij, tijdens de vaart. Deze foto maakte schipper Henk Gruter vanuit de stuurhut. Foto: H. Gruter – met dank.
In de vroege ochtend van vrijdag 22 december 1961, tijdens plotseling opkomende dichte mist, vond er ter hoogte van Bendorf een massale aanvaring plaats waarbij 45 schepen betrokken waren. Hierbij liepen 22 schepen, waaronder 9 Nederlandse, min of meer ernstige schade op. Tot de zwaar beschadigde schepen behoorden ook de THURINGIA en de MULDIA. Schipper Henk Gruter maakte later op de dag enkele foto’s van de omvangrijke schade in de woning en de trapopgang van de woning naar de stuurhut. Foto: H. Gruter – met dank.
In de vroege ochtend van vrijdag 22 december 1961, tijdens plotseling opkomende dichte mist, vond er ter hoogte van Bendorf een massale aanvaring plaats waarbij 45 schepen betrokken waren. Hierbij liepen 22 schepen, waaronder 9 Nederlandse, min of meer ernstige schade op. Tot de zwaar beschadigde schepen behoorden ook de THURINGIA en de MULDIA. Schipper Henk Gruter maakte later op de dag enkele foto’s van de omvangrijke schade. Deze foto is genomen bovenaan het trapje wat vanuit de roef naar de lager gelegen slaapkamers leidde. Foto: H. Gruter – met dank.
Berichtgeving over de aanvaring in de Rhein-Zeitung / Regio Koblenz van 23 december 1961. Foto: Archief Gerd Schuth – met dank.
Het, tot aan de ijken afgeladen sleeptankschip THURINGIA, op de Bovenrijn onderweg naar Straatsburg, verdwijnt, in het schroefwater van de INTRITAS I (links nog net zichtbaar) bijna onder water. Voor Henny en Ria Gruter de gelegenheid om een stukje te zwemmen. Door de hoge verschansing lopen ze niet het risico om van dek gespoeld te worden. – Foto: H. Gruter – met dank.
Het bunker- winkelschip ARCHE NOWAG op haar ligplaats aan de Neckarspitz in Mannheim. Foto: Leo Schuitemaker (1993) – met dank.
Het bunker- winkelschip ARCHE NOWAG op haar ligplaats aan de Neckarspitz in Mannheim. Foto: Archief Arie Lentjes.