Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2304466.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1930.
Bouwwerf:Scheepswerf Van der Giessen NV in Krimpen a/d IJssel.
Bouwnummer:610.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:80.00 x 9.50 x 2.27.
Tonnage / Inhoud:1151 / 1547.
Aantal tanks:16, niet voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:150 cbm/uur Weise & Monski stoompomp.
Eigenaar:Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam.
Zusterschepen:PERUVIA.
Betekenis Scheepsnaam:Naar Slavonië, een regio in Kroatië.
Bijzonderheden:Tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt door oorlogshandelingen. Verloor door een bomtreffer haar achterschip. Na de oorlog opgelegd en na provisorische reparaties in gebruik genomen als opslagschip. In 1951 volledig hersteld en tegelijkertijd voorzien van stoomspiralen en een motor- aangedreven lospomp. In 1960 naar Duitsland verkocht en in Duitsland gemerkt. In 1971 opnieuw in Nederland gemerkt met brandmerk 7033 B Amsterdam 1971. Aansluitend omgebouwd tot bunker-winkelschip met kantoorruimte, woonruimte, supermarkt en pompkamer. Ligplaats Millingen a/d Rijn. In 1991 verplaatst naar Amsterdam.
Levensloop:Op 05-02-1960 verkocht aan de Rheinische Tank Reederei GmbH in Düsseldorf en hernoemd in HARIKSEE. In 1971 verkocht naar Firma Rijn & Waal BV in Millingen en hernoemd in RIJN & WAAL, In 1991 verkocht naar Fina Nederland BV in ‘s-Gravenhage en hernoemd in FINA 50. In 2000 verkocht aan Fiwado BV in Zwijndrecht en hernoemd in FIWADO AMSTERDAM. Daarna onbekend.
Het sleeptankschip SLAVONIA, opvarend boven de noodbrug van Mannheim. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip SLAVONIA voor anker ter hoogte van Mundenheim.
Foto: Archief Teun de Wit – WWW.BINNENVAART.EU – met dank.
Het bunker/ winkelschip RIJN & WAAL, halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw op haar ligplaats in Millingen. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het bunker/ winkelschip RIJN & WAAL, halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw op haar ligplaats in Millingen. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het bunker- winkelschip FINA 50, dertig jaar later, nog altijd op vaste haar ligplaats in Millingen. Foto: Leo Schuitemaker – met dank.
Het bunker- winkelschip FINA 30 op transport naar haar nieuwe ligplaats aan het IJ in Amsterdam. Foto: Danny Reije – met dank.