Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2304474.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1929.
Bouwwerf:Scheepswerf Boele NV in Bolnes.
Bouwnummer:196.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:87.57 x 10.19 x 2.53.
Tonnage / Inhoud:1566 / 2103.
Aantal tanks:16, niet voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:150 cbm/uur Weise & Monski stoompomp.
Eigenaar:Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam.
Zusterschepen:Geen.
Betekenis Scheepsnaam:Naar de Duitse deelstaat (Rheinland)-Pfalz.
Bijzonderheden:In 1961 bij Scheepswerf Boele in Bolnes omgebouwd tot bitumenschip voor de vaart Monheim-Worms. Hiervoor uitgerust met 8 losse tanks, stoomspiralen en een Clayton verwarmingsketel. Nieuwe tonnenmaat 1338 ton met een inhoud van 1443 kubieke meter, Tevens uitgerust met een 300 cbm/uur Houttuin motorpomp, aangedreven door een 170 pk Deutz dieselmotor.
Levensloop:Op 28-03-1974 verkocht aan Stolk’s Handels-onderneming BV in Hendrik Ido Ambacht en aansluitend gesloopt. 
De sleeptankschepen PALATINIA, GERMANIA en ALLEMANNIA, alle drie met een gedeeltelijke dichtgemaakte stuurbak, voor anker te Reisholz. De schepen zijn op deze foto nog uitgerust met een witte boeiing. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip PALATINA, met een provisorisch dichtgemaakte stuurbak, op het Kanaal door Zuid-Beveland. Het klipanker is, zoals gebruikelijk op de Zeeuwse Stromen geheel binnenboord gedraaid.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip PALATINIA, opvarend aan de Loreley.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip PALATINA, gesleept door een motortankschip van Van Ommeren, opvarend in Millingen. Een Zwitserse motor met flink wat deklast loopt de sleep op. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip PALATINIA ligt te lossen in de Ölhafen van Straatsburg, langszij het pomponton ARGENTORIA. Het motortankschip wat langszij de PALATINIA ligt is waarschijnlijk de HELVETIA. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip PALATINIA voor ombouw tot bitumentankschip bij Scheepswerf Boele in Bolnes. Zeven losse tanks zijn inmiddels geplaatst. Het dek van het voorschip ligt nog open voor de plaatsing van de achtste tank.
Foto: Archief Teun de Wit – WWW-BINNENVAART.EU – met dank.