Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2303816.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1929.
Bouwwerf:Scheepswerf Gebr. Pot NV in Bolnes.
Bouwnummer:811.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:95.10 x 11.98 x 2.64.
Tonnage / Inhoud:2099 / 2851.
Aantal tanks:20, niet voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:250 cbm/uur Weise & Monski stoompomp.
Eigenaar:Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam.
Zusterschepen:BRITTANNIA.
Betekenis Scheepsnaam:Naar het voormalige Duitse hertogdom Nassau.
Bijzonderheden:In 1949/1950 voorzien van stoomspiralen en tevens voorzien van een extra Weise & Monski stoompomp van 150 cbm/uur. Nieuwe tonnenmaat en inhoud: 2078 / 2807.
Levensloop:Op 12-11-1952 overgeschreven naar Maatschappij Bierhaven NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 26-06-1958 overgeschreven naar Phs. van Ommeren NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 30-12-1960 overgeschreven naar Phs. van Ommeren (Binnentankvaart) NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 25-08-1966 verkocht aan Société Shell du Maroc in Casablanca, Marokko. Daarna onbekend.
Het sleeptankschip NASSOVIA, opvarend aan de Loreley.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip NASSOVIA, opvarend in het gebergte. De scheepsloep hangt, zoals toen gebruikelijk in het gebergte, achter de ‘kont’ van het schip. De sloep van de loods heeft ook een plekje aan het achterschip gevonden.
Foto: Archief Arie Lentjes.
De sleeptankschepen NASSOVIA en NERVIA hangen samen achter de motorsleepboot INTRITAS III, afvarend beneden de sluis van Kembs.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Eenmaal afgeschut in Kembs is het aan boord van de INTRITAS III tijd om schoon schip te maken. De NERVIA en de NASSOVIA volgen op korte afstand. Foto: Archief Arie Lentjes.
De meeste van de motortankschepen van Van Ommeren waren ook ingericht om een sleepschip te slepen. Hier zien we het motortankschip AURELIA met het sleeptankschip NASSOVIA in aanhang. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip NASSOVIA, gesleept door het motortankschip SAXONIA, afvarend op de Waal. Foto: L. Kempeneers – met dank.
Een uitermate vreemde foto van de NASSOVIA. Het lijkt er op dat er een omgebouwde ‘brugboot’ van Haniel langszij ligt die, of zwaar beschadig is of een partij schroot aan boord heeft. Afgaande op het ‘Tunnelgebouw’ van de Maastunnel aan de overzijde van de rivier zou deze foto gemaakt kunnen zijn in de Sint Jobshaven. De kranen op de achtergrond zouden dan van Wm. H. Müller & Co Stuwadoors Mij. NV kunnen zijn. Foto: Archief Arie Lentjes.