Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2303776.
Scheepstype:Sleeptankschip met houten luikenkap.
Bouwjaar:1904.
Bouwwerf:Gebr. Pot NV in Bolnes.
Bouwnummer:Onbekend.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:50.50 x 7.32 x 2.60.
Tonnage / Inhoud:619 /
Aantal tanks:10.
Pompcapaciteit:80 cbm/uur stoompomp.
Eigenaar:Phs. van Ommeren’s Tankvaartbedrijf NV in Rotterdam.
ZusterschepenGeen.
Betekenis Scheepsnaam:Naar de provicies Noord- en Zuid Holland.
Bijzonderheden:Had ronde tankhoofden, als centretanks, onder een houten luikenkap.
Levensloop:Op 08-07-1929 ingebracht bij de Internationale Riviertankscheepvaart Maatschappij NV in Rotterdam en als HOLLANDIA voor de combinatie Van Ommeren/Shell in de vaart gebleven.
Op 16-06-1958 verkocht aan Firma Gebr. van der Kolk in ‘s-Gravendeel. Aansluitend omgebouwd tot bunker- winkelschip en hernoemd in DE WACHT, met als ligplaats ‘s-Gravendeel. In 1966 overgeschreven naar J. van der Kolk BV in ‘s-Gravendeel en als DE WACHT in gebruik gebleven in ‘s-Gravendeel. Op 23-08-1976 overgeschreven naar Bunkerstation De Wacht BV en in ‘s-Gravendeel, onder dezelfde naam in gebruik gebleven.  Op 29-05-1984 verkocht aan Ceebulk BV in Ridderkerk. Op dezelfde locatie, als DE WACHT in gebruik gebleven. In 2004 verkocht aan een onbekende eigenaar, die het plan had het voormalige sleeptankschip in oorspronkelijke vorm terug te brengen. Daarna onbekend.

Het sleeptankschip HOLLANDIA, voor anker aan de Strekdam in Rotterdam.

Mannen van het eerste uur. Drie gebroeders Lentjes bij elkaar; van links naar rechts: Bart, Herman en Henk Lentjes. De drie broers Lentjes zitten hier op de, gedeeltelijk opengelegde houten luikenkap van de HOLLANDIA. Eén van de ronde tankhoofden is net zichtbaar achter schipper Herman Lentjes (met pijp). Bart en Henk Lentjes voeren hun hele werkzame leven bij Van Ommeren, Herman Lentjes keerde na enkele jaren terug naar de particuliere vaart, omdat zijn vrouw in de vroege jaren dertig niet mee mocht varen op een tankschip.

Het sleeptankschip HOLLANDIA, in een sleepje opvarend op de Nieuwe Maas. Het schip is hier inmiddels verlost van haar houten luikenkap en reeds voorzien van een dichte stuurhut.

foto