Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2301130.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1924.
Bouwwerf:Burgerhout’s Machinefabriek en Scheepswerf NV in Rotterdam.
Bouwnummer:Onbekend.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:90.51 x 12.00 x 2.52.
Tonnage / Inhoud:1904 / 2467.
Aantal tanks:20, niet voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:250 cbm/uur Weise & Monski stoompomp.
Eigenaar:Mij. Tankschip Gallia NV in Rotterdam.
Zusterschepen:Geen.
Betekenis Scheepsnaam:Naar Gallië, een uitgestrekt gebied in Europa voor de Romeinse tijd. 
Bijzonderheden:De GALLIA voer in het vroege voorjaar van 1939 met 1000 ton gasolie, rechtstreeks van Rotterdam naar Basel en arriveerde daar op 28 maart. Zij was daarmee op dat moment het grootste tankschip wat zonder onderweg te lichten de haven van Basel bereikte.
In 1949 voorzien van stoomspiralen. In 1958 werd de ladingpomp vervangen door 300 cbm/uur Weise & Monski stoompomp. 
Levensloop:Op 02-11-1928 overgeschreven naar Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 08-07-1929 overgeschreven naar de Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 03-03-1971 verkocht aan Tankschoonmaakbedrijf “Tankercleaning” NV in Rotterdam en hernoemd in TC08.
Op 07-06-1984 verkocht aan Nimeta BV in Rotterdam en aansluitend gesloopt.
Het sleeptankschip GALLIA, aan begin van de jaren dertig op varend aan de Loreley. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip GALLIA passeert opvarend de scheepjesbrug van Koblenz. Foto: Archief Teun de Wit – met dank – www.binnenvaart.eu.
Op 28 maart 1939 arriveerde het sleeptankschip GALLIA als grootste tankschip tot dan toe, de haven van Basel. Reden voor de fotograaf van de Baselse krant de ‘National Zeitung’ om in kraan te klimmen en dit plaatje te schieten. De WESTPHALIA, die in dezelfde sleep mee voer, ligt op stroom voor anker. Foto: Archief Van Ommeren – met dank.
En omdat het kennelijk allemaal nog niet genoeg was roeide de fotograaf ook nog naar de WESTPHALIA, om vanaf haar dek deze foto te maken. Op de achtergrond de tanks van de Zwitserse Shell aan de bekende Klybeckquai.
Foto: Archief Van Ommeren – met dank.
Nogmaals de GALLIA opvarend aan de Loreley.
Foto: Archief Teun de Wit – met dank – www.binnenvaart.eu.
Het sleeptankschip GALLIA is in Dordrecht opgepikt door een motortankschip van Van Ommeren (een 900 tonner) en wordt ‘full speed’ naar de Strekdam gebracht. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het, tot aan de ijken afgeladen sleeptankschip GALLIA, heeft net de sleepstrang aangereikt gekregen van een Van Ommeren motor. Om de bemanning van de GALLIA de gelegenheid te geven de sleepstrang goed te ‘beleggen, doet de kapitein van het motorschip het nog even rustig aan.
Foto: Archief Arie Lentjes.
De GALLIA in de Petroleumhafen van Straatsburg. De GALLIA was jarenlang het domein van schipper J. Glerum en zijn gezin. Met enige trots poseert hier de bemanning van de GALLIA (en waarschijnlijk ook die van andere schepen), samen met schipper Glerum en zijn gezin voor de fotograaf. Achter de kranenbalk zijn nog net de kleine – wit geschilderde – kantoorgebouwen van Van Ommeren Straatsburg te onderscheiden.
Foto: Collectie J. Glerum – met dank.
We zijn enkele reizen verder – of eerder – en opnieuw poseert schipper Glerum met zijn gezin met zijn bemanningsleden voor de fotograaf. De wachttijden in Straatsburg konden soms lang oplopen en dan was een bezoek van een fotograaf een welkome afleiding. Foto: Collectie J. Glerum – met dank.
De sleeptankschepen GALLIA en THURINGIA liggen op de palen bij Union Rheinische Braunkohle Kraftstoff (beter bekend als de UnionKraftstoff of simpelweg de UK) in Wesseling te wachter op hun beurt om te kunnen lossen. Foto: Collectie J. Moerman – met dank.
Wat thans één breed vaarwater is en waar men soms, vanwege de sterke stroom nog wel eens voorspan nodig heeft; was het Binger Loch nog niet zo heel lang geleden één van de gevaarlijkste passages in het gehele Rijnvaarttraject. Hier zit het sleeptankschip GALLIA precies middenin het ‘Loch’. De witte schuimkoppen worden niet alleen veroorzaakt door de sleepboot maar duiden ook op ondiepten en een granieten rotsbodem. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden. Foto: Collectie J. Moerman – met dank.
Hier passeert de GALLIA het nauwste stukje van het Binger Loch. Hier geen witte schuimkoppen meer maar onvervalste stroomversnellingen. De rotsformaties liggen hier maar net onder het wateroppervlak. Alles moet hier kloppen, want stranden op één van die rotsen betekende om zijn minst het verlies van schip en lading. Het feit dat de schippersvrouw hier aan dek is heeft niet alleen met de aanwezigheid van een fotograaf te maken. Veel schippers stonden er op dat hun familieleden en bemanningsleden zich bovendeks bevonden als dit stukje van het ‘Binger Loch’ gepasseerd werd.
Foto: J. Moerman – met dank.
Na een lang en spannend leven van zestig nadert ook hier het onvermijdelijke einde. Het sleeptankschip GALLIA gefotografeerd in de Rietbaan in Hendrik Ido Ambacht in 1984. Foto: H.W. Lentjes – met dank – www.binnenvaart.eu.