Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2303824.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1908.
Bouwwerf:Jos. van Aerschot & Cie. (Van Aerschot NV) in Herentals, België.
Bouwnummer:Onbekend.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:38.33 x 4.99 x 1.99.
Tonnage / Inhoud:270 / 
Aantal tanks:8, niet voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:80 cbm/uur Weise & Monski stoompomp.
Eigenaar:Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam.
Zusterschepen:Geen.
Betekenis Scheepsnaam:Naar Vlaanderen, de noordelijke deelstaat van België.
Bijzonderheden:Ex. ROMANIA, van G. Hoorickx in Antwerpen. Op 23-11-1927 aangekocht voor het transport van benzine binnen België. In 1931 afgekeurd voor benzinetransporten en overgeplaatst naar de Boven-Rijn voor het transport van gasolie van Straatsburg naar Basel via het Hüninger-kanaal.
Levensloop:Op 14-09-1929 overgeschreven naar de Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam en niet hernoemd. 
De FLANDRIA werd op 1 mei 1944 te Renory (gemeente Luik) door geallieerde vliegtuigen gebombardeerd. Een voltreffer trof het schip tussen tank 7 en tank 8. Het schip explodeerde en kwam gedeeltelijk op de kade terecht. Schipper G. Beye, zijn echtgenote en de matroos bereikten op tijd een schuilplaats en brachten het er levend af, maar verloren wel al persoonlijke bezittingen. Na de Tweede-Wereldoorlog total-loss verklaard en afgevoerd van de sterkte.

 

De sleeptankspitsen NANCY, FLANDRIA en ESCOTIA in 1939 in de haven Straatsburg. Wat opvalt is dat de FLANDRIA, middenop gelegen, niet de bouw heeft van een typische spits. De kop is veel minder rond en het schip is uitgerust met een kranenbalk met stokanker. Foto: Archief Arie Lentjes.