Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2303736.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1927.
Bouwwerf:Scheepswerf Gebr. Pot NV in Bolnes.
Bouwnummer:789.
Proefvaart:Augustus 1927.
Afmetingen:64.95 x 8.00 x 2.02.
Tonnage / Inhoud:719 / 924.
Aantal tanks:10, niet voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:150 cbm/uur Weise & Monski stoompomp.
Eigenaar:Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam.
Zusterschepen:BADENIA, RAVONIA, ALGERIA, SARDINIA, TUNISIA, TIBERIA, LIGURIA, LIBIA, SYRIA en SICILIA (allen gebouwd bij Pot in Bolnes).
Betekenis Scheepsnaam:Naar de rivier de Donau.
Bijzonderheden:In 1966 bij Scheepswerf Ruijtenberg NV in Raamsdonksveer omgebouwd tot bunker- winkelschip.
Levensloop:Op 08-07-1929 overgeschreven naar de Internationale Riviertankscheepvaart Mij NV n Rotterdam en niet hernoemd.
Op 17-08-1966 verkocht aan Shell Nederland Verkoopmaatschappij NV in ‘s-Gravenhage. Omgebouwd tot bunker- winkelschip en hernoemd in SHELL 150. Ligplaats Wijk bij Duurstede. Op 18-03-1987 verkocht naar Markus BV in Utrecht en hernoemd in MARKUS 2. Ligplaats ongewijzigd. In 2019 gesloopt.
Het sleeptankschip DANUBIA (schipper P. Schulz), op het steiger van Gasplatz Konkave boven Hamburg. Tegenwoordig is Konkave één van de Hamburgse stadsdelen. Foto: Archief Van Ommeren – met dank.
Het sleeptankschip DANUBIA, opvarend ter hoogte van Mundenheim. Foto: Archief Arie Lentjes
De sleeptankschepen LUCY (van Joh. T. Essberger uit Hamburg) en DANUBIA, afvarend achter een motortankschip van Van Ommeren, Foto: Archief H. Lentjes.
Het bunker- winkelschip SHELL 150, op haar ligplaats in Wijk bij Duurstede.
Het bunker- winkelschip SHELL 150, op haar ligplaats in Wijk bij Duurstede.
De DANUBIA had van oorsprong een achteranker met bijbehorende, handbediende ankerlier. De 700 tonners van Van Ommeren voeren voor de Tweede Wereldoorlog veelal op de Elbe, waar voorstrooms op het achteranker geankerd werd. Anno 1990 was de originele ankerlier nog aanwezig. Oud Van Ommeren kapitein Henk Lentjes kijkt goedkeurend toe.
Het bunker- winkelschip SHELL 150, inmiddels verkocht naar oliehandel Markus maar nog niet hernoemd, op haar vaste ligplaats in Wijk bij Duurstede. Foto: Teun de Wit – met dank.
De inmiddels fors onttakelde MARKUS 2, na een leven van bijna negentig jaar, onderweg naar de sloop: Foto: Archief Teun de Wit – met dank.

TOEGEVOEGDE FOTO’S

Het sleeptankschip DANUBIA op steiger bij de Amatex in Amsterdam. Van helmplicht en vluchtwegen had nog niemand ooit gehoord. Een witte pet voor de steigerman en een ladder aan dek volstonden. Foto: Collectie M. Pols.