Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2306861.
Scheepstype:Sleeptankschip – type N/open.
Bouwjaar:1942.
Bouwwerf:Scheepswerf De Haan & Oerlemans NV in Heusden.
Bouwnummer:Onbekend.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:67.00 x 8.20 x 2.32.
Tonnage / Inhoud:904 / 1034.
Aantal tanks:10, voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:120 cbm/uur stoompomp. 
Eigenaar:Maatschappij Binnenvaart NV in Rotterdam.
Zusterschepen:LOMBARDIA.
Betekenis Scheepsnaam:Naar de Romeinse naam voor Schotland.
Bijzonderheden:Gebouwd in opdracht van de Olex Deutsche Benzin- und Petroleum-Gesellschaft GmbH in Hamburg (een werkmaatschappij van de BP in Duitsland). Zou als OLEX 36 in de vaart komen maar was in mei 1945, door lijdzaam verzet op de werf nog niet vaarklaar. Na de oorlog door de Nederlandse Staat in beslag genomen en in 1947 door het Nederlands Beheerinstituut als schadeloosstelling toegewezen aan Maatschap-pij Binnenvaart NV in Rotterdam. Aansluitend verhuurd aan Phs. van Ommeren’s Scheepvaartbedrijf NV in Rotterdam en als CALEDONIA in de vaart gekomen. In 1970 omgebouwd tot duwlichter van 638 ton en 1007 cbm/meter inhoud.
Levensloop:Op 28-02-1947 toegewezen aan Maatschappij Binnenvaart NV in Rotterdam. Op 28-10-1970 verkocht aan de Belgische Tankreederij NV in Antwerpen en hernoemd in BT 01.
Op 03-03-1977 verkocht aan Firma Govertrans in Schoten, België. Daarna onbekend.
Het sleeptankschip CALEDONIA, opvarend op de Nieuwe Maas. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip CALEDONIA, op waterstand geladen opvarend ter hoogte van de Loreley. Foto: Archief Arie Lentjes.
Het sleeptankschip CALEDONIA op het oliesteiger van Dyckerhoff Cement in Amöneburg. Van Ommeren leverde gedurende vele jaren de zware stookolie voor de cementovens van Dyckerhoff. Foto: Archief Arie Lentjes.
Omdat de CALEDONIA zelf geen verwarmingsketel had moest de lading bij aankomst in Amöneburg eerst worden opgewarmd met stoom van de wal. Over het stuurhutje van de CALEDONIA heen kijkend zien we een sleepvrachtschip van Damco liggen. Damco was decennia de vaste vervoerder van kalksteen, afkomstig uit de kalksteenmijnen langs de Lahn. voor Dyckerhoff.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Afhankelijk van het jaargetijde kon het verwarmen van de lading soms dagen duren. De CALEDONIA lag dan meestal op een paar losse palen. De bemanning kon dan alleen via de roeiboot aan de wal. Foto: Archief Arie Lentjes.
Niet de meest fraaie foto van de CALEDONIA. We plaatsen deze hier toch omdat de nogal typische ‘bolle’ kont van het schip hierop goed te zien is.
Foto: Archief Arie Lentjes.