Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2309026.
Scheepstype:Motortankschip – type: N/open.
Bouwjaar:1954.
Bouwwerf:Scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht.
Bouwnummer:348.
Proefvaart:07-09-1954.
Afmetingen:79.92 x 9.48  x 2.82.
Tonnage / Inhoud:1419 / 1737.
Voortstuwing:  600 pk Stork, type HO 28,5 x 45, 7 cilinder, 4 tact, 360 omw/min. Motornummer: 6720. Met Büchi-drukvulling opgevoerd naar 640 pk met 375 omw/min.
Aantal schroeven:1, voorzien van straalbuis. 
Kopschroef:Geen.
Aantal tanks:12, voorzien van stoomspiralen. 
Pompcapaciteit:2 x 240 cbm/uur Houttuin motorpompen met dubbel leidingsysteem. 
Eigenaar:Phs. van Ommeren NV in Rotterdam.
Zusterschepen:MOSELIA en VISTULIA.
Betekenis Scheepsnaam:Naar de Duitse deelstaat Saksen.
Bijzonderheden:Geen.
Levensloop:Op 29-12-1965 verkocht naar Compagnie de Transports Rhénane in Straatsburg en hernoemd in LUGOS. Kwam onder deze naam, onder Franse vlag, in de vaart op de Rijn. Heeft nooit in Frankrijk gevaren. In 1982 verkocht aan Bragtank AG in Basel en als PIZ CORVATSCH in de vaart gekomen. In 1990, in het kader van de sloopregeling afgevoerd van de sterkte, en opgelegd in de Insteekhaven van Moerdijk. Op 18-09-1990 verkocht aan Scheepssloperij Nederland in ‘s-Gravendeel en aansluitend gesloopt.

Het motortankschip SAXONIA, op waterstand geladen, opvarend boven Rotterdam. Foto: Archief Van Ommeren – met dank.

 

Het motortankschip SAXONIA, opvarend boven Emmerich. Foto: Archief Arie Lentjes.

 

Winter 1963. In de Voorhaven van Straatsburg liggen meerdere schepen uitgevroren. Op deze foto zien we het motortankschip SAXONIA en de motorsleepboten TREKVOGEL en INTRITAS I. Foto: Archief Van Ommeren – met dank.

 

Het motortankschip LUGOS (ex. SAXONIA), aan het Stadspark in Ludwigshafen. Foto: Archief Arie Lentjes.

 

Het motortankschip LUGOS, samen met het Zwitserse motorvrachtschip GARSELLA klaar om af te schutten in de grote sluis van Kembs. Foto: Archief A. Wassink – met dank.

 

Het motortankschip LUGOS is afgeschut in Birsfelden. De PIZ LA MARGNA ligt te wachten om de sluis binnen te varen. Foto: U. Vogelbacher – met dank.

 

Het motortankschip PIZ CORVATSCH, afvarend te Sliedrecht – Foto: W. Keizer – met dank.

 

Het motortankschip PIZ CORVATSCH in de Insteekhaven van Moerdijk in december 1991. Klaar voor de sloop. Foto: W. Keizer – met dank.

 

Het motortankschip PIZ CORVATSCH (ex SAXONIA) ligt klaar om gesloopt te worden bij Scheepssloperij Nederland in ‘s-Gravendeel.

 

Het motortankschip PIZ CORVATSCH (ex SAXONIA) ligt klaar om gesloopt te worden bij Scheepssloperij Nederland in ‘s-Gravendeel.

Toegevoegde Foto’s

Een hoogtijdag bij Scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. We schrijven zomer 1954. Het motortankschip SAXONIA ligt klaar voor haar stapelloop en op de helling naast haar ligt de ELISABETH B (van Broere Tankvaart), die eveneens klaar ligt om aan haar element toevertrouwd te worden. Foto: Archief De Biesbosch – met dank.