Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2307774.
Scheepstype:Motortankschip – type N/open.
Bouwjaar:1951.
Bouwwerf:Scheepswerf De Biesbosch NV in Dordrecht.
Bouwnummer:337.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:79.96 x 10.09 x 2.52.
Tonnage / Inhoud:1231 / 1597.
Voortstuwing:2 x 450 pk Sulzer, type 6 TW-24, 6 cilinder, 2 tact, 400 omw/min. Motornummers: (stuurboord) 26893/898 en (bakboord) 26899/904. 
Aantal schroeven:2, geplaatst in straalbuizen.
Kopschroef:Geen.
Aantal tanks:10, voorzien van stoomspiralen.
Pompcapaciteit:2 x 240 cbm/uur Houttuin motorpompen met dubbel leidingsysteem.
Eigenaar:Phs. van Ommeren’s NV in Rotterdam.
Zusterschepen:CAUCASIA, LEMANIA en RAETIA.
Betekenis Scheepsnaam:Vernoemd naar de Kaspische Zee.
Bijzonderheden:In 1962 voorzien van een verschansing waarop de, toen nog verplichte ‘blauwe band’ geschilderd kon worden. De CASPIA kon daardoor bij dezelfde afmetingen 178 ton meer lading meenemen omdat zij nu maximaal kon afladen. Omdat de feitelijke kubieke meters inhoud niet veranderden konden deze extra tonnen alleen benut worden bij ladingen met een hoge soortelijke massa.
In 1968 bij Boele Bolnes verlengd naar 98.00 x 10.09 x 2.52 en 1806 ton met 12 tanks. Tevens omgebouwd tot duwend motortankschip. Hiervoor voorzien van een koproer, centrale manoeuvreerstand voor éénmansbediening en hydraulisch stuurwerk. Heeft enige jaren met de tankduwbak VOTANK 8 gevaren, maar bij gebleken ongeschiktheid terug in de zelfstandige vaart gebracht.
In 1981 omgebouwd tot motorvrachtschip. Omdat de lengte van het schip werd teruggebracht tot 89.00 meter werd de tonnenmaat verkleind tot 1599 ton met 2 ruimen. Tevens werd de motor aan stuurboord vervangen door een 600 pk Kromhout, type 6 FHD 240, motornummer: 16701.
In …. hermotoriseerd met 2 x 525 pk Sulzer. In …. verlengd naar 97.75 x 10.10 x 3.20 en 2009 ton en hermotoriseerd met 2 x 640 pk Cummins, type KTA 19 M3, en uitgerust met een kopschroef, aangedreven door een 350 pk Cummins.
Levensloop:Op 30-12-1960 overgeschreven naar Phs. van Ommeren (Binnentankvaart) NV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 24-09-1980 verkocht aan Hatraba Beton BV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 18-12-1980 verkocht aan Handel en Scheepvaart ‘Krimpen’ BV in Krimpen aan de IJssel en aanvankelijk niet hernoemd. Aansluitend omgebouwd tot motorvrachtschip en hernoemd in ESOX. Op 21-07-1983 overgeschreven naar Motoren en Machinefabriek ‘Kinderdijk’ BV in Krimpen aan de IJssel en niet hernoemd. Op 20-06-1984 terug overgeschreven naar Handel en Scheepvaart BV in Krimpen aan de IJssel en niet hernoemd. Op 26-08-1986 verkocht aan H.L.A. Lubbers in Drimmelen en hernoemd in CLARIE. Op 25-05-1994 overgeschreven naar Lubbers & Strijbis (L & S) Scheepvaart BV in Capelle aan de IJssel en op dezelfde dag doorverkocht aan Vof Tempora (De Tijd) in Ouderkerk aan de IJssel en hernoemd in TEMPORA. In 2002 verkocht aan Vof de Haan Klink in Terneuzen en hernoemd in ASTRID. Anno 2019 in de vaart.

Het motortankschip CASPIA tijdens haar technische proefvaart in 1951. Foto: Archief Van Ommeren – met dank.

Het motortankschip CASPIA heeft gelost bij de BASF in Ludwigshafen en daarna vastgemaakt aan het Stadtpark in Mannheim. Foto: Archief Arie Lentjes.

Het motortankschip CASPIA, opvarend boven de noodbrug in Mannheim. Foto: archief Arie Lentjes.

Het motortankschip CASPIA, opvarend ter hoogte van het Kralingsche Veer. Ondanks dat dit niet de beste foto van de CASPIA is op dit plaatje te zien dat de ‘blauwe band’ nog op de romp geschilderd is. Aan het einde van de voorboeiing loopt de band naar beneden en bij de achterboeiing weer omhoog. Foto: archief Arie Lentjes.

Het motortankschip CASPIA, afvarend op de Duitse Beneden-Rijn. Foto: Archief Arie Lentjes.

Een blik vanuit de messroom (keuken) in de salon van de kapitein. Wat vooral opvalt is het schitterend gebrandschilderde raamwerk. Foto: Archief Arie Lentjes.

Aan luxe voor de kapitein geen gebrek. Ondanks dat in de naoorlogse jaren, als gevolg van het gevoel van sociale achterstand bij jonge mensen, steeds minder jongeren de binnenvaart als hun beroep wilden kiezen, werd bij Van Ommeren de gezagsvoerder tussen de jaren vijftig en zestig nog altijd op een voetstuk geplaatst. Foto: Archief Arie Lentjes.

De winter van 1963 was één van de koudste winters in twintigste eeuw. Ook de bemanning van de CASPIA, dapper genoeg om zich voor het brugfront te laten fotograferen, heeft daar het nodige van meegekregen. Foto: A. Breel – met dank.

Het imposante brugfront van de CASPIA. De CASPIA en haar zusterschepen waren in de jaren vijftig echte Rijnschepen. Foto: A. Breel – met dank.

Het motortankschip CASPIA, opvarend op het Grand Canal d’ Alsace. Linksboven is nog een stuk van de originele Rijnstroom te zien. Foto: Archief Arie Lentjes.

Het motortankschip CASPIA, met de tankduwbak VOTANK 8 voor de kop, op-varend op het Grand Canal ‘d Alsace boven de sluizen van Ottmarsheim. Het duwen met de CASPIA was geen succes en al snel voer het schip ‘zelfstandig’. Foto: Archief Van Ommeren – met dank.

Het motortankschip CASPIA op een stormachtige Westerschelde; onderweg naar Antwerpen. Foto: A. Breel – met dank.

Nogmaals het achterschip van de CLARIE (ex. CASPIA, ex. ESOX). De naam CLARIE is nog niet aangebracht, maar goed; de schipper is slechts enkele dagen eerder vader geworden en had andere prioriteiten aan zijn hoofd.

Het motorvrachtschip CLARIE, in 1987 afgemeerd aan de Prins Hendrikkade, aan het Rotterdamse Noordereiland.

Het motorvrachtschip CLARIE bij het uitvaren van de Volkeraksluis. De achterboeiing heeft nog altijd niet de juiste kleur gekregen. Foto: Leo Schuitemaker – met dank.

Het motorvrachtschip TEMPORA, opvarend boven Dordrecht. Foto: Willem Keizer – met dank.

Het motorvrachtschip ASTRID in februari 2012, met een reisje steenkool onder de vlag van Harpen, voor de sluis van Feudenheim. Foto: D. Dehoust – met dank.

Het motorvrachtschip ASTRID bij het uitvaren van de sluis van Eefde in mei 2014. Foto: Eric Ooms – met dank.

Het motorvrachtschip ASTRID in 2015 in de Rotterdamse Waalhaven. Waar eens pakhuizen en havenkranen stonden wordt nu met veel plezier gewoond. Foto: Pieter Broers – met dank.

Het motorvrachtschip ASTRID, in 2016 varend op het Schelde-Rijnkanaal. Foto: Leo Schuitemaker – met dank.


Het motorvrachtschip ASTRID, afvarend in het gebergte in september 2019. Foto: Gerd Schuth – met dank.


Het motorvrachtschip ASTRID, afvarend in het gebergte in september 2019. Foto: Gerd Schuth – met dank.

Het motorvrachtschip ASTRID, afvarend ter hoogte van Duisburg.
Foto: J. Friedrich – met dank.
Het motorvrachtschip ASTRID, afvarend ter hoogte van Duisburg.
Foto: J. Friedrich – met dank.

TOEGEVOEGDE FOTO´S

Het motortankschip CASPIA, opvarend in de Mittelere Rheinbrücke in Basel. Foto: J. Jongman – met dank.
Het motortankschip CASPIA bij het invaren van de sluis van Birsfelden. Foto: J. Jongman – met dank.
Het motortankschip CASPIA op het Albertkanaal ter hoogte van Briegden. Foto: J. Jongman – met dank.
Het motortankschip CASPIA op het Albertkanaal ter hoogte van Briegden. Foto: J. Jongman – met dank.