Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
Eni-nr:2309478.
Scheepstype:Motortankschip – type N/open.
Bouwjaar:1956.
Bouwwerf:Schiffswerft & Stahlbau Th. Buschmann GmbH & Co in Hamburg, Duitsland.
Bouwnummer:50. 
Proefvaart:Onbekend. 
Afmetingen:66.97 x 8.25 x 2.62. 
Tonnage / Inhoud:931 / 1124. 
Voortstuwing:550 pk Stork Hesselmannn, type: HO 6 – 28,5 x 45, 6 cilinder, 4 tact, type Büchi-drukvulling, motornr: 1753. 
Aantal schroeven:1. 
Kopschroef:Geen. 
Aantal tanks:10, met stoomspiralen. 
Pompcapaciteit:240 cbm/uur Houttuin motorpomp, met dubbel leidingsysteem. 
Eigenaar:Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam. 
Zusterschepen:AETOLIA, AURELIA, CALABRIA, CAMPANIA, ISTRIA en LUCANIA (allen gebouwd bij Th. Buschmann).
Betekenis Scheepsnaam:Naar de Via Appia Antica (de weg van Appius), één van de belangrijkste wegen in het Romeinse rijk. 
Bijzonderheden:In 1962, bij Scheepswerf Boele Bolnes, verlengd naar 77.96 x 8.24 x 2.62 met 12 tanks. Tonnage/Inhoud: 1118 / 1393.
In 1975/1976 omgebouwd tot motorvrachtschip van 1116 ton met drie ruimen. In 1980 uitgerust met een aluminium luikenkap en luikenwagen. In 1985 overgemeten naar 1077 ton. In …. hermotoriseerd met 670 pk Caterpillar.
Levensloop:Op 17-02-1975 verkocht aan Westaba Schiffahrt AG in Basel en niet hernoemd. Op 06-02-1976 verkocht aan E.W. Bosman in Vreeswijk en hernoemd in MON DESIR. Op 18-02-1980 verkocht aan L. Potters in Werkendam en hernoemd in CARPE DIEM. In 1999 verkocht aan Buijks Scheepvaart BV in Raamsdonksveer en niet hernoemd. In 2000 verkocht aan L. de Bijl in Deurne/Herenthals (6003579) en als CARPE DIEM in de vaart gebleven. In 2004 verkocht aan A. Laure in Antwerpen en niet hernoemd. In 2011 verkocht aan Vof Willemsen in Kootstertille en hernoemd in SCRAPHUNTER. Anno 2019 in de vaart.
Het motortankschip APPIA in de haven van Mundenheim.

Het motortankschip APPIA in de haven van Mundenheim. Op de achtergrond de tanks van de ARAL.

 

Het motortankschip APPIA ligt te lossen aan het Oelinsel in Duisburg. Foto: A. Elen - met dank.

Het motortankschip APPIA ligt te lossen aan het Oëlinsel in Duisburg. Foto: A. Elen – met dank.

 

Het motortankschip APPIA, waarschijnlijk in één van de sluizen op de Main. Foto: C. Halewijn – met dank.

 

Het motortankschip APPIA, voor anker op de rede van Bingen. Foto: C. Halewijn – met dank.

 

De motortankschepen APPIA, CAPRICORNIA en een sleeptankschip uit de BOSNIA -serie krijgen voorspan op de Boven-Rijn. Helaas is niet bekend in welk jaar deze foto genomen werd, maar het was in ieder geval tijdens een koude winter.

De motortankschepen APPIA, CAPRICORNIA en een sleeptankschip uit de BOSNIA -serie krijgen voorspan op de Bovenrijn. Helaas is niet bekend in welk jaar deze foto genomen werd, maar het was in ieder geval tijdens een koude winter. Foto: A. Elen – met dank.

 

De voormalige APPIA doet haar huidige naam eer aan. Geladen met schroot vaart zij als SCRAPHUNTER, afvarend ter hoogte van Dordrecht in de zomer van 2013. Foto: Dieter Henken - met dank.

De voormalige APPIA doet haar huidige naam eer aan. Geladen met schroot vaart zij als SCRAPHUNTER, afvarend ter hoogte van Dordrecht in de zomer van 2013. Foto: Dieter Henken – met dank

Toegevoegde foto´s

Het motortankschip APPIA, met een sleeptankschip in aanhang, opvarend ter hoogte van Gorinchem. Foto: Jaap Boersema – met dank.
Het motortankschip APPIA in Essen. Foto: Peter Schut Scheepsfoto’s – met dank
Het motortankschip APPIA opvarend op de Moezel ter hoogte van Bernkastel-Kues. Hoog op de berg torent de ruïne van Burg Landshut. Foto: Collectie E. de Haan – met dank.
Het motortankschip APPIA op het Mittellandkanaal, onderweg naar Hannover. De APPIA passeert hier het aquaduct over de Weser, Foto: Collectie E. de Haan – met dank.
Het motortankschip APPIA in één van de sluizen op de Main. Foto: Collectie E. de Haan – met dank.
Het motortankschip APPIA, afgemeerd bij de SIBP in Antwerpen. Foto: Collectie E. de Haan – met dank.
Het motortankschip APPIA, tot aan de ijken afgeladen opvarend in het gebergte, De voorspanboot VIKTOR, van V. Bopp und Söhne GmbH uit Assmanshausen is aan het vastmaken om voorspan te verlenen. Foto: Collectie E. de Haan – met dank.
Het motortankschip APPIA opvarend in het gebergte. Ter gelegenheid van de verjaardag van kapitein D. de Haan is de voormast rijkelijk voorzien van vlaggetjes, wat overigens een jaarlijks terugkerende ritueel was. Foto: Collectie E. de Haan.
Het motortankschip APPIA in Kelsterbach. De lading bestaat zeer waarschijnlijk uit Jet A1 – vliegtuigbenzine voor het vliegveld van Frankfort. Foto: Collectie Ina de Haan Sol – met dank.
Het motortankschip APPIA heeft voor het weekend een plekje gevonden in de omgeving van Lünen aan het Dattlen-Hamm-Kanal. Lossen, maandagochtend eerste werk. Buitengewoon prettig in de zomer met het gezin aan boord. Foto: Collectie Ina de Haan Sol – met dank.
Het motortankschip APPIA langszij de ammoniaktanker ALASKA van de Chemgas op de rede van Godorf. Foto: Collectie Ina de Haan Sol – met dank.
Het motortankschip APPIA opvarend in het gebergte heeft net de sleepdraad van de voorspanboot BACCHUS van V. Bopp und Söhne Gmbh uit Assmanshausen aangereikt gekregen. De BACCHUS zal de APPIA assisteren om ‘boven’ het Binger Loch te komen. Foto: Collectie Ina de Haan Sol – met dank.