Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
ENI-nr:2310875.
Scheepstype:Motortankschip voor het vervoer van vloeibaar butaan/propaan en schoon K3 product.
Bouwjaar:1961.
Bouwwerf:J.G. Hitzler in Lauenburg, Duitsland.
Bouwnummer:809.
Proefvaart:Onbekend.
Afmetingen:66.92 x 8.20 x 2.72.
Voortstuwing:540 pk Stork Ricardo met Büchi-drukvulling, type A/BRO 218, 8 cilinder, 4 tact, 650 omw/min.
Tonnage / Inhoud:628 kubieke meter propaan of butaan /
632 kubieke meter schoon K3 product.
Aantal Tanks:8 gasketels.
Aantal Schroeven:1.
Eigenaar:Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam. 
Zusterschepen:Geen
Betekenis ScheepsnaamNaar de rivier de Schelde.
Bijzonderheden:Om het laadvermogen van de ESCOTIA beter te kunnen benutten kon zij tussen de scheepswand en de gasketels ook schoon K3 product vervoeren. Hiervoor uitgerust met een 180 cbm/uur Houttuin lospomp. Later werd deze manier van transport verboden. In december 1964, in een zware sneeuwstorm, gestrand op het voormalige Kruiteiland in Rotterdam. Door de bokken KOLOSSUS, CONDOR en AREND van Van der Tak Berging uit haar benarde positie getild.
In 1969 hermotoriseerd met 570 pk, motor onbekend.  Nieuwe tonnenmaat: 657 ton. Het vervoer van gasolie tussen de scheepswand en de gasketels was toen inmiddels verboden.
Levensloop:Op 19-03-1976 overgeschreven naar Phs. van Ommeren (Binnentankvaart) BV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 10-06-1976 ingebracht in de  Gas- tankvaartmaatschappij Chemgas BV in Rotterdam en op 15-06-1976 hernoemd in SNO. In 1988 ingebracht in Derca Shipping NV in Antwerpen (de Belgische dochteronderneming van Chemgas) en als RENE 18 (6002311) in de vaart gekomen. In 1996 gesloopt.
Het gastankschip ESCOTIA, varend op de Nieuwe Maas boven Rotterdam.
Foto: Archief Arie Lentjes – BINNENVAART.EU.
Het gastankschip ESCOTIA, opvarend ter hoogte van Alblasserdam.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Het gastankschip ESCOTIA, ingevroren binnen de sluis van Wemeldinge in de strenge winter van 1963. De gastankschepen van Van Ommeren lagen zelden stil maar de omstandigheden in die winter waren zo slecht dat zelfs zij niet verder konden. Foto: A Elen – met dank.
Het gastankschip ESCOTIA strandde in december 1964, tijdens een zware sneeuwstorm, die het radarbeeld volledig dichtsloeg, op het voormalige Kruiteiland in de monding van de Oude Maas. De ESCOTIA kwam daarbij in een buitengewoon ongunstige positie terecht.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Binnen enkele uren kreeg Bergingsbedrijf Van der Tak uit Rotterdam opdracht om de ESCOTIA uit haar benarde positie te bevrijden. De drijvende bokken KOLOSSUS en CONDOR wisten de ESCOTIA, in afwachting van de drijvende bok AREND, in positie te houden.
Foto: Ary Groenenveld – met dank.
Nadat de drijvende bok AREND gearriveerd was en het voorschip van de ESCOTIA in haar takels had, kon het ongelukkige gastankschip in haar element terug gehesen worden. Ondanks dat de stranding en berging van de ESCOTIA veel aandacht trok had het schip slechts lichte cascoschade opgelopen en kon het, na een kort verblijf op de werf van Boele in Bolnes haar werk hervatten. Foto: Ary Groeneveld – met dank.
Het gastankschip SNO, in één van de sluizen van het Albertkanaal.
Foto: Archief Arie Lentjes.
Het gastankschip SNO is afgeschut in Hansweert en vaart de Oosterschelde op richting Rotterdam. Foto: Leo Schuitemaker – met dank.
Het gastankschip RENE 18 afvarend ter hoogte van Sliedrecht.
Foto: Willem Keizer – met dank.
Het gastankschip RENE 18 is zojuist afgeschut in het Hellend Vlak van Ronquieres op het Kanaal Charleroi-Brussel. Foto: Willem Keizer – met dank.