Het portaal naar de Rijn- en binnenvaart
ENI-nr:2312781.
Scheepstype:Motortankschip voor het vervoer van vloeibaar gemaakte gassen.  
Bouwjaar:1969.
Bouwwerf:Scheepswerf Gebr. Boot BV in Alphen a/d Rijn.
Bouwnummer:1337.
Proefvaart:10-09-1969.
Afmetingen:85.95 x 9.49 x 2.39.
Voortstuwing:660 pk Stork Ricardo met Büchi-drukvulling, type RHO 218K, 8 cilinder, 2 tact, 700 omw/min. Motornummer: 10478. 
Tonnage / Inhoud:990 ton.
1466 kubieke vloeibaar gas.
 
Aantal Tanks:4 x 230 kubieke meter (ketel 1-2-5-6) en 2 x 273 kubieke meter (ketel 3 en 4). Totaal 6 ketels.
Aantal Schroeven:1.
Eigenaar:Internationale Riviertankscheepvaart Mij. NV in Rotterdam. 
Zusterschepen:RHENANIA.
Betekenis Scheepsnaam:Naar het land België.
Bijzonderheden:In 1983 hermotoriseerd met 660 pk Stork-Werkspoor, type DRO 218 K, 8 cilinder, motornummer: 11140. In …. voorzien van een Veth-Jet kopschroef, aangedreven door een 450 pk Scania.
Levensloop:Op 19-03-1976 overgeschreven naar Phs. van Ommeren (Binnentankvaart) BV in Rotterdam en niet hernoemd. Op 10-06-1976 ingebracht in de  Gas- tankvaartmaatschappij Chemgas BV in Rotterdam en op 15-06-1976 hernoemd in BOERAN. In 2003 overgeschreven naar Chemgas Shipping BV in Rotterdam en niet hernieuwd. Voor zover bekend anno 2016 nog altijd in de vaart.
Het gastankschip BELGIA tijdens haar technische proefvaart op 10-09-1969 onder de Van Brienenoordbrug. Foto: Archief Van Ommeren – met dank.
De ´maiden voyage´ van het gastankschip BELGIA ging vanaf Shell Pernis naar een steiger van de Shell net boven Wandre (Luik). Hier vaart de BELGIA de sluis van Monsin in.
Foto: D. Kouwen – met dank.
De ´maiden voyage´ van het gastankschip BELGIA ging vanaf Shell Pernis naar een steiger van de Shell net boven Wandre (Luik). De BELGIA ligt hier haar eerste partij butaan te lossen.
Foto: D. Kouwen – met dank.
Na lossing in Wandre (Luik) keert de BELGIA per omgaande terug naar Rotterdam. Hier vaart het schip richting de sluis van Monsin. in tegenovergestelde richting. Op de achtergrond de buitenwijken van Hertstal. Foto: D. Kouwen – met dank.
Het gastankschip BELGIA terug onderweg naar Rotterdam in Klein-Ternaaien. De koers die voor ligt is richting de invaart van het Albertkanaal. Over stuurboord de sluizen naar het verloop van de Maas. Foto: D. Kouwen – met dank.
Het eerste gedeelte van het Albertkanaal, vanaf Klein-Ternaaien gezien voert door de smalle passage van de St. Pieter in Vroenhove. Tegenwoordig is het vaarwater met minimaal vijfentwintig verbreed. Foto: D. Kouwen – met dank.
Het gastankschip BELGIA ligt te laden op het voormalige gassteiger van de Shell op de Oude Maas. Later zou hier alleen vloeibare ammoniak geladen worden. Foto: C. Wilting – met dank.
Een typisch Van Ommeren / Intritas onderonsje bij de Shell in Wandre (Luik). Tegen de steiger ligt het motortankschip ISTRIA met langszij de MACEDONIA en buitenop de WANDRIA. Het motortankschip VICTORIA heeft inmiddels vastgemaakt langszij de WANDRIA. Foto: D. Kouwen – met dank.
De BELGIA en de ZAGRI 14 na een zware aanvaring in de Krabbengeul in Dordrecht. Vooral het voorschip van de BELGIA heeft het zwaar te verduren gehad. Foto: D. Kouwen – met dank.
Het voorschip van de BELGIA nadat zij in aanvaring kwam met de ZAGRI 14.
Foto: D. Kouwen – met dank.
Het voorschip van de BELGIA nadat zij in aanvaring kwam met de ZAGRI 14.
Foto: D. Kouwen – met dank.
Het gastankschip BELGIA onder de vaart. Foto: D. Kouwen – met dank.
Het gastankschip BELGIA onder de vaart. Aan nieuwe wrijfhouten geen gebrek.
Foto: D. Kouwen – met dank.
Het gastankschip BELGIA heeft tijdelijk vastgemaakt te Vroenhove op het Albertkanaal want kapitein Kouwen wilde graag de St. Pieter beklimmen. Foto: D. Kouwen – met dank.
Het beklimmen van de St. Pieter moet een hele klim zijn
geweest maar leverde wel mooie foto’s op.
Foto: D. Kouwen – met dank.
Het beklimmen van de St. Pieter moet een hele klim zijn
geweest maar leverde wel mooie foto’s op.
Foto: D. Kouwen – met dank.
Het gastankschip BOERAN, afvarend ter hoogte van Kaub.
Foto: Teun van der Zee – met dank.
En nogmaals de BOERAN, maar nu opvarend te Kaub.
Foto: Teun van der Zee – met dank.

TOEGEVOEGDE FOTO’S

Het gastankschip BELGIA in afbouw bij scheepswerf Boot in Alphen a/d Rijn. Foto: collectie T. Wilting.